Home » News » Käsityöt heikkokätisenä/nivelsairaana – Säästä kehoasi käsitöitä tehdessäsi!

Käsityöt heikkokätisenä/nivelsairaana – Säästä kehoasi käsitöitä tehdessäsi!

Käsityöt heikkokätiselle / yksikätiselle / Kuinka teet käsitöitä heikentynein käsivoimin Säästä kehoasi käsitöitä tehdessäsi

Käsityöt ja niiden vaatimat hienomotoriset liikkeet kuormittavat käsien ja hartianseudun lihaksia ja niveliä. Erilaiset vaivat ovat tuttuja lähes kaikille käsityöntekijöille. Vanhuuden, vamman tai sairauden johdosta kyky tehdä käsillä voi olla heikentynyt ja käsitöiden teko käy kivuliaaksi tai hankalaksi. Alla TOP 5 lista asioita mitä voit tehdä parantaaksesi ergonomiaa ja helpottaaksesi käsitöiden tekemistä.

TOP 5 lista miten parannat ergonomiaa käsitöitä tehdessä.

  1. Kiinnitä huomio hyvään istuma-asentoon, hyvä asento alkaa jo jaloista ja lantiosta.
  2. Muista rentouttaa hartiat ja pitää ne mahdollisimman neutraalissa asennossa.
  3. Pidä niska ryhdissä, älä anna niskan roikkua.
  4. Pidä taukoja ja pyörittele tauon aikana kevyesti ranteita, kyynärvarsia ja hartioita.
  5. Vaihda välillä asentoa / paikkaa missä työskentelet

Jäykkyydet hartian seudulla voivat aiheuttaa myös kiristyneitä purentalihaksia, päänsärkyä ja huimausta. Epäergonomiset asennot, yhdessä toistuviin liikkeisiin voivat aiheuttaa kehon lihaksiin epätasapainoa, joka voi oireilla monin eri tavoin. Tämän vuoksi kannattaa ergonomiaan kiinnittää huomiota vaikka et kipuja vielä tuntisikaan.

Mitä muuta voin tehdä?

Useiden tutkimusten mukaan käsityöntekijät kärsivät erilaisista lihas- ja liikuntaelinsairauksista. (linkki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5373915/) Mahdollisten ongelmien ennaltaehkäisy on siis erittäin tärkeää toimintakyvyn säilymiseksi mm. ergonomia, lihashuolto ja esim. hieronta.

Markkinoilla on melko vähän käsityöntekijöille suunnattuja apuvälineitä. Voit käyttää rannetukia, ergonomisempia välineitä ja esim. isoilla kahvoilla varustettuja virkkuukoukkuja. Lisäksi tarjolla on ApuSylvi, joka on suunnattu erityisesti heikkokätisille käsityöntekijöille ja toimintaterapeuteille. ApuSylvin kuntoutuksellisesta käytöstä on myös tehty tutkimus. (linkki:https://www.theseus.fi/handle/10024/161142 )

Tässä TOP 5 lista välineistä jotka helpottavat käsitöiden tekemistä ja vähentävät rasitusta.

  1. ApuSylvi on joustava kaarimallinen käsityökehys, jota voi käyttää molemminpäin, mikä mahdollistaa sen käytön monenlaisissa töissä. Työ kiinnitetään ApuSylviin, mukana tulevilla isopäisillä neuloilla tai rimoilla. ApuSylviä käytettäessä työskentelyasento pysyy helpommin symmetrisenä ja koska töitä ei tarvitse pidellä kiinni, vähenee nivel- ja lihasrasitus merkittävästi.
  2. Rannetuki – Hyvä rannetuki tukee, muttei rajoita. Rannetuen käytöllä vähennät ranteen pienten lihasten rasitusta.
  3. Isopäiset neulat – Nuppineuloja tarvitaan aina, mutta pienistä nuppineulanpäistä on vaikea saada otetta. Käytä isopäisiä nuppineuloja, materiaaliin on helppo tarttua ja neulaa on helppo ohjata sen ollessa epäsymmetrisen mallinen.
  4. Isokahvainen virkkuukoukku – Isokahvainen virkkuukoukku tekee virkkaamisesta miellyttävää. Isomman tarttumaosan avulla hienomotoriset liikkeet muuttuvat helpommiksi ja vaativat vähemmän tarkkuutta ranteen lihaksilta.
  5. Kinnasneula – Isosilmäinen kinnasneula on miellyttävä käyttää ja sen avulla saa tehtyä ihania töitä. Näitä on käytetty pitkään!

Tiesithän muuten?

ApuSylvin mukana tulee isopäiset ApuSylvi neulat, joista on helppo tarttua!

Tilaa ApuSylvi nyt helposti verkkokaupasta!

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *