Home » News » ApuSylvin syntytarina

ApuSylvin syntytarina

Taustaa

Työskentelin toimintaterapeuttina, jossa asiakkaana oli eri ikäisiä ja tasoisia asiakkaita erityislapsista iäkkäämpiin kuntoutujiin. Toimintaterapeutin työssä tarkoituksena on kuntouttaa asiakkaan toimintakykyä ja saada asiakkaan arki sujuvammaksi ja pyrkiä mahdollistamaan omatoimisuutta. Tällä on iso merkitys henkiselle hyvinvoinnille, vaikka asiat voivat olla pieniäkin.

Halvaantuneen asiakkaan suru ja huoli

Kajaanissa sain asiakkaaksi jo eläkeikäisen Sylvin, jonka itkun kuulin, kun olin tuulikaapissa riisumassa kenkiä ensimmäisellä kotikäynnillä. Sylvi oli vastikään halvaantunut toiselta puolelta kehoaan ja Sylvi itki, että halvauksen vuoksi hän ei enää pysty tekemään käsitöitä ja toivoi tietysti minulta apua asiaan. Koska käsityöt oli Sylville tärkeä ja mielekäs asia, keskityin kuntoutuksessa siihen. Toiminkin pitkälle Sylvin avustajana, auttaen löytämään keinoja miten halvaantumisen jälkeen olisi mahdollsita vielä toteuttaa itseään käsitöiden keinoin.

Minä kävin Sylvin luona kerran viikossa, ja muina aikoina Sylvin mies Jussi auttoi vaimoaan käsitöissä, pitelemällä lankoja ja kankaita, auttamalla laittamaan langan neulan silmään ym. Kainuulainen mies ei kuitenkaan tyytynyt tähän rooliinsa vaan päätti että täytyy olla keinoja ja välineitä joilla heikentyneellä kyvylläkin käsityöt onnistuisi. Jussin kaikki aika kun meni avustaessa rakasta vaimoaan.

Autotallissa syntyy ensimmäinen versio ratkaisusta

Näppäränä miehenä Jussi rakensi autotallissa erilaisia kehyksiä jotka voisivat auttaa Sylviä toimimaan myös itsenäisemmin. Ja joulun aikaan 2013 Jussi sai oivallisen idean autotallissaan
yksikertaisesta kaaresta, joka mahdollistaa itsenäisen käsityönteon jopa yksikätisesti. Jussi teki ensimmäisen version ApuSylvistä autotallissa, käyttäen materiaaleja mitä heillä jo oli.

Seuraava kohtaaminen herkistää

Sylvi itki jälleen kun menin käynnille. Tällä kertaa hän itki ilosta, että enää ei tarvitse Jussin häntä auttaa, hän pystyy työskentelemään yksin rakkaan harrastuksen parissa. Hän koki olevansa toimintakykyisempi kuin koskaan aiemmin halvauksen jälkeen. Tämä helpotus ja ilo oli käsin kosketeltavaa ja Sylvi esittelikin ylpeänä töitä mitä hän oli saanut aikaan. Uskomattoman hienoja helmitöitä, neulottuja vaatteita, virkattuja liinoja, nuken vaatteita, isoja ja pieniä töitä, erilaisilla tekniikoilla toteutettuna. Itkimme yhdessä ilosta.

Apuväline on syntynyt

Tämä tilanne oli todella vahva kokemus, olen toimintaterapiatyössäni nähnyt monenlaisia ihmiskohtaloita ja ymmärrän miten itsensä toteuttaminen ja onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä meille kaikille, myös tervekätisille. Ymmärsin myös että tästä keksinnöstä voisi hyötyä todella monet muutkin vammautuneet, henkilöt joiden toimintakyky on heikentynyt, sekä myös ihan tervekätiset, sillä työskentely tällä apuvälineellä vähentää nivel- ja lihaskuormitusta kaikilla. Lasten kanssa käsitöiden opettelu on myös helpompaa ja motivoivempaa keksinnön avulla. Lisäksi tarkkailin Sylvin työskentelyä ja huomasin kuntoutuksen kannalta paljon hyödyllisiä ominaisuuksia.

Sylvin työskentelyasento oli luonteva, ergonominen ja molemmat kädet osallistuivat tekemiseen. Myös halvaantunut käsi löysi paikkansa kaarimuodon avulla! Käsityö tulee lähemmäksi, kun se on ApuSylvissä kiinni, jolloin on helpompi nähdä lankoja, värejä ja omaa työskentelyä. Käsityöstä ei tarvitse pitää kiinni ja asento pysyy ergonomisena, mikä vähentää nivel- ja lihasrasitusta käsissä ja hartianseudulla. Ymmärsin että tästä käsityökehyksestä hyötyvät hyvin monet kuntoutujat, kuin myös tervekätisetkin käsityöntekijät.

Esimerkiksi:

– Erityislapsilla on ongelmallista kahden käden käyttö ja silmäkäsiyhteistyö, asennon hallitseminen ja keskittyminen.
– ADHD potilailla korostuu keskittymisen ongelmat ja sitä kautta hankalaa on pitkäjänteisyys ja onnistumisen kokemukset.
– Halvaantuneilla taas helposti asento on epäergonominen, mikä voi aiheuttaa kumuloituvia ongelmia, hartia- ja päänsärkyjä ym.
– Toimintakyvyn heikentyessä vanhuuden tai sairauden vuoksi omat harrastukset voivat jäädä pois ja ihminen ei koe olevansa kykeneväinen.

Kaikkiin näihin ja moniin muihin tilanteisiin saadaan ratkaisuja ApuSylvin avulla. ApuSylvin avulla pitkäjänteisempi työskentely onnistuu helpommin, työ pysyy myös keskeneräisenä paikoillaan ApuSylvissä, joten työskentelystä on helppo pitää taukoja ja jatkaa siitä mihin jäi, ilman että langat ja kankaat ovat sotkussa.

Tämä täytyy saada kaikille tarvitseville

Istuimme useaan otteeseen Sylvin ja Jussin kanssa kahvipöydässä ja mietimme miten tuotteen saisi kaikille sitä tarvitseville käyttöön.

Yhteisellä päätöksellä otin tämän keksinnön hoitaakseni ja tuotteistin tästä sarjavalmisteisen tuotteen, joka kulkee nimellä ApuSylvi. Nyt kun ApuSylvi on ollut monissa laitoksissa, terapeuteilla sekä yksityishenkilöillä käytössä, on palaute ollut mieltä ylentävää ja pelkästään positiivista. tiedän että tämä rankka polku tuotteen tuotteistamiseen kannatti tehdä, niin kivaa palautetta olemme saaneet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *